Ramen Gouden Regen-flat dichtgeschroefd | Al het nieuws uit Krimpenerwaard

2022-08-27 01:19:54 By : Ms. Enya Huang

Al’dam/P’drecht (Klaroen)

Al’dam/P’drecht (Klaroen)

KRIMPEN A/D IJSSEL • Even een raampje openzetten om het in huis lekker te laten doortochten is er niet meer bij voor bewoners van de Gouden Regen-flat in Krimpen aan den IJssel. En dat is afzien als het kwik tropische waarden aantikt, weet ook bewoner Jan Slingerland (55).

Net als iedereen in het complex ontving hij eerder deze maand een brief van QuaWonen waarin de woningcorporatie maatregelen aankondigde om het gebouw brandveiliger te maken. Eén ervan - en direct ook de meest ingrijpende - is het dichtschroeven van drie ramen aan de galerijzijde van iedere woning, bij de badkamer, de keuken en de hal. Jan: “Inmiddels is dit ook gebeurd. Met bewoners die het echt niet wilden zijn ze verder niet in discussie gegaan, maar later zal het ongetwijfeld ook hier gebeuren.” Vluchtweg Hij heeft zich inmiddels verder verdiept in het hoe en waarom. “Wat ik begrijp is het zo dat mocht er binnen brand ontstaan, de rook zich nu moeilijker kan verspreiden, wat de vluchtweg via de galerij vrijhoudt”, geeft Jan aan. “Maar wij zitten er nu wel mee dat we de boel niet goed meer kunnen ventileren en dat met de hoge temperaturen van deze zomer. Ja, dan moeten we de ramen aan de andere kant maar openzetten, maar dan ontstaat er toch geen trek? Bovendien zijn ze daar bezig met rioleringswerkzaamheden wat een grote stofwolk is. Kijk, ik ben zelf 55, maar de meesten hier zijn tussen de 75 en 80 jaar. Voor die mensen is een goede luchtcirculatie in de woning zeker belangrijk. Nu ik niet meer kan ventileren loopt de luchtvochtigheid in mijn badkamer op tot 80 procent als ik was of droog. Dat trekt die kleine afzuiging in het plafond echt niet.”

Voor Jan en zijn medebewoners kwam de ‘schroef-aankondiging’ als donderslag bij heldere hemel. “QuaWonen is toch ook op de hoogte van de regeltjes, dan hoeft dit toch niet nu zo plotsklaps? Bovendien zit in de kozijnen enkel glas wat ook niet voldoet aan de norm voor brandvertraging en wat dacht je van de voordeur, wat moet daar mee? Als je het goed wilt doen, moet de hele pui eruit. Ze spreken in de brief van tijdelijke maatregelen, wat volgt er dan nog?”

Schouw QuaWonen zegt te handelen in samenspraak met de gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Bij een schouw eind juli is namelijk gebleken dat het complex qua brandveiligheid niet voldoet aan de huidige normen. “Deze maatregelen zorgen ervoor dat de vluchtroutes in het gebouw veilig blijven als er brand uitbreekt”, geeft woordvoerder Jacoline Hoogerwaard van QuaWonen aan. “De blauwe klapdeuren op de galerijen zijn voorzien van een tochtstrip. Zo kan de rook bij brand niet meteen in de trappenhuizen komen. Daarnaast zijn inderdaad ook de ramen naast de voordeuren van de appartementen dichtgeschroefd. Huurders zijn gewend om die bij warm weer op een kier te zetten. Mocht er brand in de woning ontstaan en er staat een raam open, dan gaat alle rook naar de galerij. Dit is niet wenselijk en ook niet toegestaan, omdat de galerij tevens een vluchtroute is. Voor ons staat de veiligheid van bewoners voorop. Uitstellen van deze werkzaamheden is dan geen optie. Daarom zijn er direct aanpassingen gedaan, al begrijpen we dat dit geen ideale situatie is.” Ze bevestigt dat de werkzaamheden nog niet bij alle bewoners zijn uitgevoerd.

Rapport Hoogerwaard: “Zoals in de brief staat zijn deze maatregelen van tijdelijke aard. De komende periode stelt een externe adviseur een rapport op definitieve ingrepen, om het gehele complex te laten voldoen aan alle brandveiligheidseisen aan gebouwen. Welke dat precies zijn, is nog niet duidelijk. We verwachten dat het rapport binnen ongeveer twee maanden is afgerond. Wanneer we meer weten, zullen we dit naar de bewoners communiceren. Vanzelfsprekend hebben hierbij ook het wooncomfort en de leefbaarheid de aandacht. Tot dan vinden er overigens geen verdere werkzaamheden plaats aan de Gouden Regen qua brandveiligheid.” Verantwoordelijk wethouder John Janson hoopt op begrip van de bewoners. In een reactie: “We begrijpen dat deze situatie ongemakken geeft, maar we willen met deze tijdelijke maatregelen zoveel mogelijk de veiligheid en daarmee de vluchtweg van de mensen borgen. Zo zorgen we ervoor dat ze zo veilig mogelijk naar buiten kunnen komen.”

KRIMPEN A/D IJSSEL • De opening van het culturele seizoen in Krimpen aan den IJssel wordt dit jaar gevierd met Open Huis de Tuyter en Open Monumentendag op zaterdag 10 september.

KRIMPENERWAARD • D66-fractievoorzitter Jan van der Zwaart is afgelopen week overleden. Dit meldt de fractie via Facebook.

KRIMPENERWAARD • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard roept de gemeente op zijn verantwoordelijkheid te nemen in het stikstofdebat. De NVWK is bovendien de boze reacties e..

Excursie naar Oudenbosch en Bergen op Zoom

Het Kontakt Edities bv Zuidzijde 131 | 2977 XE Goudriaan Postbus 1 | 2977 ZG Goudriaan Tel 0183 - 58 32 00